Casus: kind 13 jaar met soepele platvoet

Naast mijn podologie praktijk (Podozorg Peize) run ik inmiddels alweer 12 jaar samen met mijn vrouw een fysiotherapie praktijk. We leren veel van elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en hebben het vaak over voettrainingen.

In 2016 kwam een 13 jarige jongen met zijn moeder in mijn praktijk. De jongen was behoorlijk in de groei en had last van pijnklachten rondom zijn hiel. Rennen bij de gymles gaf de meeste pijnklachten.

Tijdens onderzoek viel het mij op, dat zijn voeten forse hypermobiliteit hadden. Zijn hielbenen stonden behoorlijk naar binnen weggezakt (valgus hiel) en had mediale voetbogen die niet misstaan bij een potje limbodansen. Moeder gaf aan, dat zij ook dergelijk voeten heeft en dat platvoeten in de familie zit.

Kind 13 jaar met soepele platvoet

Wanneer de jongen op zijn tenen ging staan, zag je zijn hielbeen weer terug kantelen naar een varusstand. Dit is een zeer belangrijk verschil tussen een soepele of een rigide platvoet en het vraagt om een verschillende aanpak.

Gedurende het onderzoek heb ik de jongen en zijn moeder uitleg gegeven over het belang en activatie van voetspieren. Met kleine aanwijzingen en oefeningen kon de jongen al aardig zijn mediale voetboog en valgus hiel verbeteren. Eerste reactie van de jongen: Best lastig en erg vermoeiend om te doen. Voor zijn klacht heb ik een paar steunzolen gemaakt en als huiswerk voetoefeningen meegegeven met nadruk op stand, stabiliteit en kracht.

Vorige maand was de jongen na drie jaar zonder noemenswaardige klachten weer bij mij in de praktijk met de vraag of hij nieuwe steunzolen kon laten aanmeten. De jongen is inmiddels 16 jaar met voeten die 2 maten groter zijn en nog steeds zo soepel als bosje elastieken.

Tot mij grote verbijstering stond de jongen met zijn voeten kaarsrecht op mijn voetspiegel.

“Hou jij mij voor de gek?”, floepte uit mijn mond. “Hoezo?”, zei hij. “Ga eens limbodansen met je voeten?”, vroeg ik. “Hoe dan?”, riep hij terug. Ik was in euforie, hij heeft zijn huiswerk gedaan, voettraining werkt!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voeten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman