Wat kunt u doen tegen hielkloven?

Bij mij in de praktijk komen veel patiënten met hielpijn. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien wat de oorzaak is. Gelukkig helpt kennis, ervaring, onderzoek en echografie om het probleem te vinden en aan te pakken. Zo nu en dan komen er cliënten langs met hielpijn en een zichtbaar probleem. We zien zichtbare eeltvorming op de hielen en soms zelfs scheuren in het eelt, de zogenaamde hielkloven. Dit geeft pijn en dat is niet fijn. Dit artikel gaat over dit probleem en wat u eraan kan doen.

Eeltvorming

Onze huid leeft en maakt continu vanaf de binnenkant nieuwe huidcellen aan. De huid groeit van binnen naar buiten. De buitenste huidlaag (de hoornlaag) bestaat uit dode huidcellen die normaal afslijten. Eeltvorming is de natuurlijke opeenstapeling van dode huidcellen, die door wrijving ontstaat en niet afslijt. Een eeltlaag beschermt de huid tegen invloed van buitenaf, zoals grote druk. Maar teveel plaatselijke eelt op de voeten kan leiden tot overlast bij het staan en lopen. Denk hierbij aan verdikking waardoor schoenen knellen, drukkende eeltpitten en soms kloven die aan de hielen ontstaan.

Zo ontstaan hielkloven

Onze huid houdt vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Als de huid zijn natuurlijke capaciteit om vocht vast te houden heeft verloren, spreken we over een droge huid. De huid is minder elastisch of zelfs stug en beweegt niet meer goed mee met een beweging. Bij staan en lopen kan de huid bij de hiel het gewicht van het lichaam minder goed opvangen. Ook warm weer en open schoenen werken tegen. De huid verliest bij open schoenen sneller vocht en droogt eerder uit. Door deze invloeden ontstaat een versnelde opeenhoping van eelt en de hiel verkleurd (geel/wit). Als men aan deze signalen niets doet kan de huid zelfs barsten en verticale scheuren vertonen. Dit noemen we hielkloven. Hielkloven zijn zeer pijnlijk, gaan soms tot bloedens toe en kunnen infecteren.

Wie krijgt hielkloven?

Hielkloven komen bij mannen en vrouwen voor. Door onachtzaamheid, onwetendheid maar ook schaamte verwaarloost men de voeten nogal eens. Hielkloven zien er niet mooi uit en worden dan maar in sokken en schoenen verstopt. Een droge huid en verdrogende invloeden (warmte, open schoenen) versterkt eeltvorming en kan resulteren in hielkloven. Slechter worden van de vetkamerstructuur onder de voet is mede verantwoordelijk voor hielkloven. Maar ook een platte zool, staand beroep, verkeerde voetstand, ouderdom, diabetes en overgewicht hebben invloed.

Hoe ontstaan hielkloven?

Voorkomen is beter dan genezen

In deze volgorde kunt u hielkloven preventief aanpakken:

U kunt zelf eraan werken

  • Verzorg de voeten elke dag.
  • Gebruik een eeltvijl of puimsteen (onder de douche)
  • Breng vocht aan via hydraterende crèmes.
  • Neem regelmatig een voetenbad.
  • Gebruik klovenzalf bij beginnende kloven.
  • Er zijn zelfs therapiesokken met verzachtende gel

Ga naar een pedicure

  • Laat uw voeten controleren.
  • Laat overtollig eelt verwijderen.
  • Verwen uw voeten met een massage.

Laat u adviseren over de stand van uw voeten, schoenen en draag de juiste zolen

  • Draag uw voorgevormde therapiezolen in uw schoenen en slippers.
  • Ga hiervoor langs bij het Hielpijncentrum, een registerpodoloog of een podotherapeut.
  • Ga nooit zelf snijden in uw verdikte huid. De kans op infecties is groot.

Pak hielkloven aan

Aan deze vorm van hielpijn kunt u veel zelf doen zonder een voetspecialist te raadplegen. Hielkloven kunnen zeer pijnlijk zijn en gaan niet over als u het verwaarloost. Zorg daarom goed voor uw huid, vooral bij uw hielen. Hou het soepel, verwijder eelt, bezoek een pedicure en draag goede schoenen met een gevormd voetbed (therapiezolen).

Vind een praktijk

Als u niet zeker bent van uw probleem met hielkloven: kom langs bij één van onze Podozorgers! Wij zoeken uit wat er precies aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu